Energie

Hier publiceren we de oplossingen die kunnen helpen bij het realiseren van energiebesparing of de bewustwording over het energiegebruik.

Door domotica op een slimme manier in te zetten kan de hoogte van de energie rekening immers ook flink worden teruggedrongen.

Alleen al door het voorbeeld over de automatisch in- en uitgeschakelde fileserver kon bijvoorbeeld ruim € 150,- per jaar op de stroomkosten worden bespaard.

 

Veel mensen kennen inmiddels de uitdaging van de steeds groter wordende hoeveelheid digitale data.

Foto verzamelingen, verzekeringspolissen, muziekbestanden, videobestanden, belastingaangiftes, noem maar op.

Wellicht zijn er meerdere mensen die daarom net als wij een fileserver hebben ingericht waar al deze gegevens op terecht komen. 

Dit heeft als extra voordeel dat alle gebruikers met hun eigen PC of laptop toegang kunnen krijgen tot deze gegevens en dat ook het maken van een back-up een stuk kan worden vereenvoudigd

 

Voor de mensen met zonnepanelen is de RaspberryPi een ideaal computertje om de opbrengst van de panelen bij te houden. Het apparaatje verbruikt slechts zo'n 3 Watt en kan naast het bijhouden van de opbrengst van de zonnepanelen, deze gegevens ook doorzenden naar PVoutput.org, een online database waar veel mensen hun opbrengsten (gratis) registreren en ook met elkaar kunnen vergelijken.

Om het helemaal mooi te maken kunnen we deze registratie op de RaspberryPi laten uitvoeren door hierop Domoticz te installeren in combinatie met de SBFspot software.